Particulieren

Leven en overlijden

LANGE TERMIJNSPAREN

De individuele levensverzekering is een rendabele en fiscaal vriendelijke manier van lange termijnsparen. Afhankelijk van uw inkomen is jaarlijks (in 2024) tot maximaal 2450,00 € premie fiscaal aftrekbaar.

Het rechtstreekse fiscale voordeel van lange termijnsparen via een levensverzekering is heel groot: u bent altijd zeker van een belastingvermindering van 30%. Op het einde van het contract worden de kapitalen en renten, uitgekeerd in geval van leven of overlijden, onderworpen aan een taxatie.

Ook de eindbelasting is hier interessant. Op uw 60ste verjaardag wordt u automatisch 10 % belast op het gekapitaliseerde bedrag van uw stortingen. Dat wordt de "vervroegde heffing" genoemd. In tegenstelling tot pensioensparen zijn er bij lange termijnsparen geen verplichtingen qua aantal stortingen, het contract moet enkel een minimumlooptijd van 10 jaar hebben.
 

SCHULDSALDOVERZEKERING

U kunt een schuldsaldoverzekering afsluiten om het uitstaande bedrag van uw lening in te dekken. Indien u zou overlijden tijdens de looptijd van uw krediet, dan betaalt de verzekering het saldo aan de kredietverstrekker . Zo bespaart u uw nabestaanden dus een behoorlijke financiële last.

De premie die u betaalt voor een schuldsaldoverzekering komt, onder bepaalde voorwaarden, ook in aanmerking voor belastingsvermindering.